Цял квартал в Оряхово може да бъде евакуиран заради свлачище

23280
Цял квартал в Оряхово може да бъде евакуиран заради свлачище
Снимка: БГНЕС

В Оряхово отново се активираха свлачищни процеси. Хората в квартал "Изток", където има напукани къщи, са готови за евакуация. Движението по четири улици е ограничено, информира БНР.

В Оряхово свлачищните процеси не са новост. Справка в регистъра на геозащита в Плевен показва, че районът на крайдунавския град е наситен със зони на срутващи се земни маси.

13 са активните свлачища, 2 са потенциалните, 19 се водят неизвестни и 6 са стабилизирани. Поредното снеготопене в края на зимата, предизвика покачване на подпочвените води и раздвижване на земни маси към брега на река Дунав.

Най-засегнат от свлачищните процеси за пореден път е квартал "Изток", където има напукани къщи. От години кварталът обезлюдява. От община Оряхово са в готовност да евакуират живеещите в опасните къщи. Районът на свлачището е ограден с ленти. Ограничено е движението по четири улици в квартала.

Проверени са 15-те сондажни кладенци в района, които бяха построени преди години, за да събират подпочвените води. Следи се и мрежата от хидрогеоложки и геодезични сондажи. Второкласният път от Оряхово до село Лесковец, който също отдавна се руши от свлачища, е затворен за движение. Използва се обходен маршрут през село Галово.

Снимка: Архив

Активизирането на нови свлачища продължава

Активизирането на свлачища след продължителните валежи продължава: Едно от местата, на които това се случи, е районът на град Кула. Ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен