Робот свърза пациентка в Плевен с лекар в Ню Йорк

5964
Робот свърза пациентка в Плевен с лекар в Ню Йорк

Първият у нас робот асистент в болницата "Света Марина" в Плевен осъществи връзка на пациентка с лекуващ лекар, който бе в Ню Йорк, на разстояние около 8000 км, предаде БТА.

Проф. д-р Григор Горчев консултира от Манхатън жена, която е оперирал, като връзката направи роботът "Грег" около 14:00 ч. днес. В разговора участва и проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен. Двамата са първите медици в Югоизточна Европа, въвели роботизираната хирургия чрез робота „Да Винчи”, информира bTV.

Емоционален робот ще тръгва на работа

Японската компания SoftBank започва да приема заявки за нова версия на емоционален робот от първи октомри. Pepper for Biz е предназначе...

Проф. Горчев е в САЩ по покана на Американската асоциация по лапароендоскопска хирургия, а роботът му позволява да поддържа непосредствена близост със своите пациенти и колеги, пише БТА.

„Грег” е висок около 1.20 м и се движи безпрепятствено на етажа в четири операционни зали, в кабинетите и в стаите на пациентите. Той има екран, на който се вижда лицето на лекаря. Чрез звукови колони пациентът чува и гласа на медика.

„Тази връзка има голямо значение за психологическото състояние на пациентите, вече се убедихме в това”, каза за БТА проф. Томов. Според него част от медиците в Европа по-тромаво възприемат съвременните технологии в областта на роботиката и телемедицината, в сравнение с колегите си в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен